Zaujal mě článek o oblíbené barvě v interiéru ….

Tak jsem se rozhodla napsat pár řádků o tématu známém a pořád omílaném…

Ale přece trochu jinak……

Barvy……..

Chtě nechtě ovlivňují naše životy. Trávíme spoustu času vybíráním a kombinováním, bojujeme s nejistotou správného rozhodnutí a také doufáme, že nám ten výběr okolí pochválí. Někdo barvu má v oku, někdo se nikdy netrefí ☺.

Tak, jako všechno v životě i barvy mají své kladné a záporné vlastnosti. Podporují spoustu pozitivních vjemů, ale také dokážou pěkně zamíchat emoce. Ovšem nemusíme každou získanou informaci o oblíbené barvě brát doslova a do písmene. Kdysi jsem slyšela, že kvůli kombinaci modré a zelené v dětském pokojí, dítě zapomíná domácí úkoly. Sakra! Můj syn v pokoji měl dvě stěny modré a dvě zelené a zapomínání domácích úkolů mu nebylo cizí. Vyděšená faktem, že mohu za nastalou situaci, okamžitě rozjíždím akci „náprava chyby “. Do měsíce bylo přemalováno. Už je to rok a stále bojujeme s oznámením: „Nemá DÚ“. Barvou to asi nebude ☺. Také, nejsme všichni stejný. Asi proto existuje výraz subjektivní pocit. Proto následující informace o barvách berte jako zajímavost a nadsázku a když se vám něco s toho bude líbit, klidně to použijte. Třeba na vlastní zeď ☺

ŽLUTÁ Hravá, veselá, poutá pozornost, přináší energii, dává nám chuť rozvíjet se. To dá rozum, sluníčko nám každý den posílá neuvěřitelné množství energie a my jsme z toho hraví, veselí a tvořiví. Žádná věda. Ovšem pozor! Nejvíc unavuje oko, a když žlutě vymalujete dětský pokojíček, děťátko údajně bude víc plakat. Nevím, nevím, znám spoustu dětí, co ve žlutě vymalovaném pokojíčku vyrůstaly naprosto v klidu. Asi záleží na odstínu, kdyby mi někdo vymaloval pokoj sytě žlutou, asi bych také brečela. Zajímavá informace je, že žlutou ve středověku považovali za barvu hanby. Museli jí nosit lehké děvy, svobodné matky a žebráci. Ve Španělsku symbolizovala vinu trestaného. V Číně je to zase barva císařů. Jo a dámy pozor, pokud plánujete dietu, držte se dál od této barvy, jinak neodoláte, podporuje totiž chuť k jídlu. No a fanoušků žluté není moc. Do této skupiny patří jen 5% populace. Žádná sláva.

MODRÁ Četla jsem, že je to barva bezstarostného veselí, vyjadřuje vnitřní klid a mír. Také zdůrazňuje kvalitu, autoritu a úspěch. Představuje barvu Bohů. Tyto atributy asi budou dostatečně proto, aby modrá barva byla oblíbená u mužů. Asi každá žena ví, že její drahá polovička touží přesně po tom božském klidu, míru, kvalitě a úspěchu…… Akorát nevím, proč klukům malujeme pokojíčky touto barvou. Může se stát, že až vylétnou z hnízda, onen modrý pocit vymění za nějakou rudovlásku a klid a mír budou nenávratně pryč. A také to nemusí být tak kvalitní, jako doma ☺. Měli bychom přemýšlet o lepší přípravě, teda barvě ☺. Na rozdíl od žluté, nepodporuje chuť k jídlu. Takže během diety si nasaďte místo růžových, modré brýle ☺. U modré se nemusíte bát, patří mezi nejoblíbenější barvy. Modrou nebudou chtít jen ti, co se bojí nahlédnout do hlubin vlastního nitra. Jedinou zápornou vlastnosti modré je, že je to barva tajuplné mocnosti, dobré ale i zlé. Proto pozor na modré bludičky, duchy a čarovné květy…….

ZELENÁ Údajně některé kultury nerozlišují zelenou a modrou. Pravda, u některých odstínu si také nejsem jistá. A zase žádným překvapením nebude, že zelená patří mezi barvy, které symbolizují přírodu, klid a zdraví. I když u toho zdraví si nejsem jistá. Věta: „Jsi dnes nějaká zelená“ asi moc zdravá nebude ☺. Pokud máte rádi zelenou, nejspíš jste osobou statečnou a houževnatou. Zelená symbolizuje pomoc a péči. Proto je asi hodně používaná v nemocnicích. Zároveň je barvou jedu, což spousta léků je. Překvapilo mě, kolik záporných kladů, tato docela oblíbená barva má. Dokonce je barvou zlých duchů a démonů. Její popularita sahá až za hranice zeměkoule. Snad všichni mimozemšťané, co jsem kdy viděla, byli zelený. Jo, a kdyby se některá z nás vdávala v 15. století, s největší pravděpodobností by měla zelené svatební šaty symbolizující plodnost.

ČERVENÁ Barva protikladů. Snad žádná jiná nenese v sobě tolik symboliky jako červená. V křesťanství je dokonce jediná, u které rozlišují odstíny a podle toho i její význam. Je to barva lásky a vášně a zároveň barva válek a krveprolití. Je to barva pekla ale zároveň ta, která zastrašuje zlé duchy a démony. Na Balkáně skoro každé dítě hned po narození dostane červený náramek. Ten ho ochrání před zlým pohledem nebo, nedej Bože, uřknutím. Červená je spojovaná s láskou, to už všichni víme. Představuje životní sílu, moc a touhu po hlubokých zážitcích. Pro její schopnost vzbuzovat chuť k jídlu je často používaná v interiérech restaurací s rychlím občerstvením. Doma je ovšem používejte v rozumné míře. V dnešní, beztak hektické době, není potřeba dráždit. Její přítomnost neocení lidé vyčerpaní a unavení.

BÍLÁ Bílá je něco a nic. Znamená začátek, nevinnost, čistotu, osvobození, absolutní svobodu. Někde symbolem smrti a smutku, někde symbolem absolutního bohatství. Ve spojení se zlatou a stříbrnou je luxusní. Pomáhá zvětšit prostor. Ovšem ten prostor pak musíte zaplnit, jinak budete cítit prázdnotu. Jo, jako základ je dobrá………

ČERNÁ Je to barva nebo není? Když zavřu oči, nic nevidím. Vlastně vidím. Černě. Tma je černá a ve tmě nevidíme. Tak jak to teda je? Černé jsou někdy myšlenky. Černý je konec. Černá kočka! Raději ji nepotkat. Černý je satan, zlo, smrt. Proč ji teda máme rádi? Proč jsou oblíbené malé černé? Protože je to barva luxusní. A není tak zlá. Na východě představuje barvu plodnosti, klíčení. Černá půda je přece nejvíc plodná. Ve středověku byla považovaná za barvu pokory, skromnosti a odříkaní. A je elegantní a noblesní. Neodsuzujme černou, patří mezi nás. Ovšem i zde platí staré pravidlo: Všeho s mírou. Hojné použití černé v interiérech je opravdu pro silné povahy. Ale zase, proti gustu, žádný dišputát.

No a co ostatní barvy?

Ták, už jen pár zajímavostí……

Fialová, majestátní barva. Barva úspěchu, moci a moudrosti. A moudré je dát ji do ložnice. Miláček vám pak nikdy neuteče. Prostě ho tou fialovou zamknete ve vlastní lóži ☺.

Růžová. Sladká až lepí, oblíbená, kontroverzní. Ani nevím, zda všechny holčičky prochází, růžovým obdobím dobrovolně, či ne ☺. Možná jako první projev vlastního názoru můžeme považovat větu: „Já nesnašííííím růůůůžovouuuu!!!!!!“ ☺ Růžovou v Číně dáte najevo začínající úspěch.

Hnědá. Teplá, rodinná, vzbuzující pocit klidu a pohody. Proto ji asi všichni máme doma.

Tak a netečná smutná šedá, barva, která představuje chudobu a skromnost, dnes zdobí ty nejluxusnější interiéry a dominuje barvám nejdražších vozidel. Má představovat hranici mezi prostory. Mně se zdá, že tu hranici už přeskočila. Holt šedá myška slaví úspěch. :)